Palme om Saab 9000: — En utomordentligt fin bil!

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilaga

1985-01-18_vr941

1985-01.jpg

En utomordentligt fin bil, sa en imponerad och körglad statsminister efter provturen i Saab 9000 på Saab-Scanias provbana

Det omdömet fällde statsminister Olof Palme efter en rejäl provtur med Saab 9000 under sitt officiella besök på Saab-Scania i Trollhättan förra veckan.

Hela onsdag förmiddag tillbringade statsministern vid Saab-Scania under värdskap av VD Georg Kärnsund och platschefen Rolf Sandberg. Det komprimerade programmet innehöll bl a presentation av Saab-Scaniagruppen, Saab Personbilsdivisionen och anläggningarna i Trollhättan, ett bilindustripolitiskt tal av Georg Kärnsund, ett föredrag om trafiksäkerhet av tekniske direktören Gunnar Larsson, rundvandring i verkstäderna, provkörning av Saab 9000 och lunch med Saab-Scanias och Volvo Flygmotors ledning.

— Under bilens livslängd betalar ägaren lika mycket i skatter och avgifter som bilen kostar i inköp. Faktum är att Sverige är en av de minst lönande marknaderna för svensk bilindustri.

Georg Kärnsund pekade också på farorna med svenska särbestämmelser för avgasrening, orimliga skatter för de utländska konsulter industrin behöver anlita p g a teknikerbristen i Sverige.

— Såga inte av den gren vi alla sitter på. Svensk bilindustri drog in 26 miljarder kronor i exportinkomster till landet 1983, och svarade för 80 000 direkta arbetstillfällen!

Rolf Sandberg kunde berätta för statsministern att Saab Personbilsdivisionens försäljning av personbilar 1984 var den högsta någonsin, ca 102 500 bilar. För första gången var också USA den största enskilda marknaden med drygt 32 000 bilar.

Under rundvandringen i verkstäderna fick också Olof Palme och hans följeslagare landshövding Göte Fridh se delar av press-, kaross-, måleri- och monteringsverkstäderna. Därefter fick statsministern provköra en Saab 9000 Turbo 16 på provbanan, och det gjorde han med stort intresse. Han tog t o m över ratten från provkörningsledaren Nils-Olof Hyrén från början, körde till banan, provade två ganska snabba varv på den ishala banan och körde bilen tillbaka till filmsalen där lunchen vidtog.

Och efter provturen meddelade en leende" statsminister att det var en utomordentligt fin bil Saab-Scania tagit fram (han kör Saab privat sedan många år)!

Besöket på Saab-Scania avslutades med en lunchöverläggning mellan statsministern, landshövdingen, Saab-Scanias och Volvo Flygmotors ledning.