Rony Lutz illustrerade Saab-andan

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

RonyLutz-01.jpg
Rony Lutz - teknisk illustratör på marknadsavdelningen på Saab från 1969 till 2002.

(foto Tommy Abrahamsson, Saab Picture & Art Service)


Rony Lutz illustrerade Saab-andan

Broschyrerna för Saab var fulla av röntgenbilder och pedagogiska teknikillustrationer. För att visa hur en turbo fungerade eller fördelarna med någon ny konstruktionslösning. Det var en del av Saab-andan.

Det var Rony Lutz som gjorde illustrationerna i broschyrerna. Rony föddes i Nürnberg 1938. Hans far hade bilverkstad så bilintresset kom tidigt, men Ronys lust låg åt det konstnärliga hållet. Efter konstskola kom han som 21-åring till Sverige 1960 och fick omedelbart jobb i tryck- och reklambranschen, först i Nässjö och sedan i Linköping.

Det var där han kom i kontakt med Saab, eller rättare sagt blev kontaktad av Saab som hört talas om den bilintresserade tecknaren. Den 2 maj 1969 började Rony på Saab i Linköping. På reklamavdelningen som då bestod av fem personer under ledning av den legendariske Gunnar A Sjögren, signaturen GAS, som fram till dess själv stått för alla illustrationer i Saab-broschyrerna. Nu var det Rony som tog över - och hade uppdraget i mer än trettio år, från 1969 till 2002.

RonyLutz-02.jpg
Saab 99 GL 1979, röntgenteckning, illustration av Rony Lutz för broschyren 1979

Det blev flytt till Södertälje i oktober 1969, efter sammanslagningen till Saab-Scania, men redan efter några år, 1972, flytt igen till Nyköping där Personbilsdivisionens huvudkontor och marknadsavdelning låg fram tills GM flyttade allt till Trollhättan i början av 1990-talet. RonyLutz-03.jpg
Saab 900 Turbo 1979, röntgenteckning, illustration av Rony Lutz för broschyren 1979

RonyLutz-04.jpg
Saab 900 Turbo 16, motorröntgen, illustration av Rony Lutz för presentationen Genève i mars 1983 och för broschyrerna 1984

Saab var en bil för entusiaster. Byggd av entusiaster. Saab-köparna var vetgiriga och det gällde för säljarna att vara pålästa. Det var i den andan den första produktboken kom till, med titeln ”Rätt tänkt och riktigt konstruerad” om Saab 99. Från början tänkt endast för internt bruk, men efter några år omvandlad till en ”lyxbroschyr”, en presentbok att dela ut till de verkligt intresserade. Den bytte namn till ”Form och Funktion” - eller kort och gott ”Engineering Features” i den amerikanska utgåvan - och fanns för både 900, 9000, 9-3 och 9-5. Det var här som Ronys röntgenteckningar och illustrationer kom till sin fulla rätt. I en unik publikation, som bara Saab kunde göra.

- Hur lång tid tar det att göra en röntgenteckning? Ja, Rony har förstås fått frågan många gånger och det finns inget enkelt svar. Låt oss börja med att säga att det är ”gammaldags teknik” som gäller; penna och pensel, lite airbrush och den täckande vattenfärg som på fackspråk heter gouache. Inget fusk med datorer men otaliga resor och möten med teknikerna i Trollhättan och Södertälje för att diskutera vad som skulle framhävas eller inte i röntgenbilderna. Stor hjälp, menar Rony att han hade, av exempelvis Göran Börgesson, teknisk illustratör på Produktberedningen i Trollhättan, som hjälpte till att ta fram ritningsunderlag.

RonyLutz-05.jpg
Saab 9000 Turbo 16 1985, röntgenteckning, illustration av Rony Lutz till lanseringen 1984

RonyLutz-06.jpg
Saab 9000 2,3-16 Turbo, motorröntgen med turbo och laddluftkylare,illustration av Rony Lutz, publicerad bland annat i 1995 års Form och Funktion

För även det var ju en del av Saab-andan - den nära och personliga kontakten mellan medarbetarna i företaget.

Många sena kvällar blev det och ibland en och annan ”brandkårsutryckning” när det kom snabba och oförutsedda ändringar. Saab 9000 Ecosport var en sådan. Den skulle visas på bilsalongen i Genève 1992, en Saab 9000 som konceptbil försedd med fyrhjulsdrift. Bilen fanns klar, Rony hade gjort en röntgenteckning och den skulle tryckas upp som affisch för att delas ut på bilsalongen.

Men bara 14 dagar innan salongen skulle öppna kom kontraorder, från högsta ledningen som nu hette GM: Saab fick inte visa en bil med fyrhjulsdrift. Det blev bråda dagar och timmar, både för teknikerna och för Rony. Men Saab Ecosport kunde visas upp på salongen, som en konceptbil utan några egentliga nyheter - och det blev en affisch, med en röntgenbild utan fyrhjulsdrift.

Tiderna förändras, brukar det heta. Ungefär samtidigt som GM tog över helt - år 2000 - kom nya signaler från marknadsavdelningen. Den avdelning som en gång hetat ”Reklam och Sales Promotion” hette nu ”Brand Management” - det var varumärket, ”the Brand”, som nu skulle vårdas och lyftas fram.

- Ingen jävel bryr sig om vad som sitter under huven, var väl inte exakt vad som sades, men det var det som var budskapet. Marknadsundersökarna hade kommit fram till att Saab-köparna, speciellt i USA, var högutbildade människor som läkare, advokater och reklamfolk.
RonyLutz-07.jpg
Saab 9-3 Viggen 1999, röntgenteckning, illustration av Rony Lutz använd i pressinformation

Stilen och bildspråket i både marknadsföring och broschyrer ändrades radikalt. Suddiga fartbilder och abstrakta fotografier av vajande grässtrån, från vindtunnlar och vad som nästan såg ut som en hårfläkt skulle symbolisera miljövänlighet, aerodynamik och turboteknik.

Det blev helt enkelt inte så mycket plats för Ronys förklarande röntgenbilder och pedagogiska illustrationer. Sista årsmodellen för ”Form och Funktion”, som då gjordes på ett 25-tal språk, blev 1998.

RonyLutz-08.jpg RonyLutz-09.jpg
Rony Lutz vid en utställning i Mariestad och i Konsthallen i Trollhättan sommaren 2015

Ronys original finns idag, till stor del, bevarade i arkivet på Saab Bilmuseum. Efter pensioneringen från Saab har Rony fortsatt måla, nu med inriktning på sin passion för strömlinjeformade bilar och världsrekordbilar, vilket bland annat resulterat i artiklar i Motorhistoriskt Magasin (www.mhs.se). Målningarna och några av röntgenbilderna har även visats på Konsthallen i Trollhättan sommaren 2015. Nyligen, från den 4 november 2016 till den 17 april 2017, deltog Rony också i en utställning på Zeppelin-museet i Friedrichshafen, något som också resulterade i en bok på temat strömlinjeform: ”Strom-Linien-Form - Die Faszination des geringen Widerstands” (www.olms.de), redigerad av Horst-Dieter Görg med artiklar av flera framstående författare - och som sagt, illustrationer av konstnären och tidigare Saab-illustratören Rony Lutz.

RonyLutz-10.jpg
Hanomag Diesel 1939, strömlinjeformad rekordbil som satte fyra världsrekord för dieselbilar
på Autobahn söder om Dessau i februari 1939. Illustration av Rony Lutz

Många av Ronys bilder finns för övrigt även med i den bok som kom ut lagom till årets Saab-festival: ”Saab - The era of Gunnar Ljungström, a journey from 92 to 900” sammanställd av Gunnar Johansson.


Per-Börje Elg text och foto
Arkivbilder från Saab Bilmuseum