SAAB-SCANIAS NYA SYMBOL

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilaga

1984-04-19_vr911

1984-05.jpg

Saab-Scanias nya företagssymbol, ett krönt griphuvud omgivet av namnen på Saab och Scania, presenteras för första gången på omslaget till 1983 års verksamhetsberättelse. Den skall vara det samlande igenkännningstecknet för Saab-Scania-gruppen.

Vid sekelskiftet blev Gripen symbol för dåvarande Scaniafabriken i Malmö och 1901 fanns den med på Scanias första personbil. (Vabis hade redan 1897 presenterat Sveriges första personbil. Se bilaga om Saab-Scanias historia.) Gripen i symbolen står således för Saab-Scanias långa tradition inom biltillverkningen.

Företagets avancerande teknologi inom t ex flyg- och rymdområdet symboliseras av det svävande rymdbandet. Saab-Scanias produktprogram av idag omfattar bl a personbilar, lastbilar och bussar, civila och militära flygplan, satelliter och robotar. Med bredden i detta produktprogram för transport och kommunikation är Saab-Scania unikt.

Carl Fredrik Reuterswärd, som utformat symbolen, säger: "Symbolen har formen av en cirkelrund platta med ett inskrivet superelliptiskt band. Detta band framkallar en optisk rörelse, så att Saab och Scania återges i var sina perspektiv men hålls samman till en enhet".

Gripens färg är röd, kronan förgylld, ringarna silverfärgade medan bakgrunden är Saab-Scanias mörkblå företagsfärg.