Saab uppgraderar bilprogrammet — ny bil i lyxsegmentet

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilaga

1990-1

1990-17.jpg

— Vi har ett aggressivt produktprogram på gång för de närmaste fem åren, sade David Herman vid sin första svenska presskonferens

David Herman mötte svenska media:

* Tre nya Saab-modeller — uppgraderad bil i lyxsegmentet

* Saab-bilens identitet behålls och förstärks

* Åtgärdsprogram för den höga frånvaron och personalomsättningen prioriteras

Dessa tre punkter stod i fokus när nye chefen för Saab Automobile, David Herman, höll sin första presskonferens med svenska journalister den 31 januari.

— Vi har ett aggressivt produktprogram på gång för de närmaste fem åren och det inkluderar Saabs inträde på lyxbilsmarknaden, sade David Herman.

Det ska bli en bil med accentuerad Saabprofil. För denna kan han tänka sig ett samarbete med GM om vissa chassikomponenter och en större motor. Med Saabs små volymer är det otänkbart att utveckla en ny och större motor i egen regi.

Inom femårsperioden räknar David Herman också med att ha ersättare till Saab 900 och 9000 klara för presentation. Saabs basprogram ska, med andra ord, bestå av tre modeller.

Utveckla Saabs särprägel

David Herman upprepade flera gånger vikten av att behålla och vidareutveckla Saabs särprägel.

— Vi ska bygga vidare på de egenskaper som givit Saab en särpräglad profil.

David Herman berättade att han körde Saab för första gången i början av januari. Det var en 2,3 liters Saab 9000.

— Ljudnivån inne i bilen var så låg att jag var beredd att starta på nytt. Jag blev imponerad av den storbils-känslan jag fick i Saab 9000.

Han betonade flera gånger under presskonferensen Saab Automobiles självständighet gentemot ägarna, Saab-Scania och GM.

Satsning på Europa

David Herman ansåg att det är en väsentlig skillnad på att sälja Saab och att sälja bilar som tillverkas i miljontals exemplar. Saab-kunderna, framförallt på den amerikanska marknaden, är ofta välutbildade människor som vill göra sina egna bedömningar vid bilköp och inte bara följa med strömmen. De är stolta över den bil de valt.

— Vi måste anpassa våra modeller till denna kundkrets.

I David Hermans framtidsplaner ingår en kraftig satsning på Europa, i första hand på Västtyskland, där potentialen för lyxbilar är betydande. Jämfört med Storbritannien, där försäljningen förra året uppgick till cirka 12 000 Saab-bilar, är 6 000 sålda Saabar i Västtyskland ett resultat som måste förbättras. En viktig åtgärd blir att förbättra återförsäljarnätet.

Krafttag mot hög frånvaro

David Herman poängterade att den höga frånvaron i Saabs verkstäder kommer att ha hög prioritet i hans kommande arbetsuppgifter.

Han har aldrig tidigare under sina år i bilbranschen upplevt så höga frånvarosiffror.

— Frånvaron har en enorm effekt på kvaliteten och detta är något vi måste ta itu med. Och alla de fackliga representanter jag talat med instämmer.

— Jag är optimistisk och tror att vi tillsammans med facket ska kunna utveckla ett program som löser problemet. Vi måste finna nya sätt att motivera medarbetarna i deras jobb. Som exempel på förbättringar nämnde han bättre arbetsmiljö och premiering av kunskaper.

”Vi måste finna nya sätt att motivera medarbetarna”

Aven den höga personalomsättningen måste bearbetas.

— Vi måste sätta oss in i orsakerna till att folk inte stannar hos oss, underströk David Herman.

Svarta siffror — kanske 1991

Några definitiva löften om när lönsamheten kommer att uppnås för Saab Automobile ville David Herman inte ge.

— Omkring slutet av 1991, hoppas jag. Det kan bli förr, men också senare.

När det gäller de svenska underleverantörernas oro inför framtiden hoppas David Herman att de ska få utbyte av GM-samarbetet genom att bli leverantörer till General Motors.

— Det är något som GM är intresserade av. Men hittills har man inte haft tillfälle att sätta sig in i vad de skandinaviska leverantörerna har att erbjuda.

Text: Gert Peterson Foto: Stig Hedström

1990-18.jpg

Saab-bilens identitet ska behållas och förstärkas