Saabs tvåtaktsmotorer kvar minst fem år till

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Stockholms Tidningen 1964-10-16

Av Lasse Schultz

GÖTEBORG (ST:s utsände) — Förhandlingarna mellan Saab och Triumph om ett tekniskt samarbete pågår och ännu har inga definitiva resultat nåtts. Vi har investerat så mycket pengar i vår nya motorfabrik här i Göteborg att vi måste tillverka vår tvåtaktsmotor minst fem år — fabriken är i övrigt utbyggd för att fylla behovet av växellådor eller motorer för 20 år i framåt.

Det är Saabs "bilchef" direktör Svante Holm i Trollhättan, som med dessa ord vill sopa undan ryktesmoln kring Saabs tvåtaktsmotortillverkning för i första hand de närmaste fem åren. — Den nya motor- och växellådsfabriken har en kapacitet för 60000 drivaggregat per år. just nu kr behovet 43000 men inom kort höjs produktionstakten i vår biltillverkning till 50000 enheter per år säger direktör Holm.

Större Saab kommer

Han bekräftar ännu en gång att den Saab med Triumph-motor som kommer, om förhandlingarna med engelsmännen går i lås, blir be tydligt större än nuvarande Saab 96 samt att den får fyrtaktsmotor.

— Göteborgsfabriken är emellertid helt inriktad för tillverkning av tvåtaktare, det går helt enkelt inte att med den maskinpark vi nu har bygga fyrtaktsmotorer.

Om Saab i framtiden själva ska tillverka fyrtaktare är det troligt att Göteborgsanläggningen tillverkar enbart växellådor medan en helt ny motorfabrik måste byggas antingen i Göteborg eller Trollhättan.

Arbetskraftsproblem

Redan nu har Saab vissa svårigheter att få arbetskraft för ett skift i motorfabriken — att starta tvåskiftsdrift, som vore ekonomiskt fördelaktigt, är alltså inte att tänka på.

90 miljoner har den nya anläggningen i Göteborg kostat, av dessa har 30 miljoner satsats de tre senaste åren. Saab har tillverkat motorer och växellådor i Göteborg i 10 år nu.

Drygt 700 personer är sysselsatta i Göteborgsfabriken, totalt sysslar 3 300 med Saabs bilproduktion. Skivbromsar är inte aktuellt för Saab 96, inte heller oljeautomatik. — Sedan två år är både vi själva och flera stora oljebolag sysselsatta med en forskning, som vi hoppas ska ge en motorolja som kräver ännu lägre inblandning än de nuvarande oljorna» säger Överingenjör Rolf Mellde på Saab. Detta är vårt hopp att med tvåtaktsmotor nå bättre driftsekonomi och minska rök- och luktutvecklingen.

Håller Saab-folket fast vid de linjer som nu skisserats betyder det att nuvarande 96-modellen får leva minst fem år till, naturligtvis med detaljändringar och tekniska förbättringar.