Separata strålkastare för hel- och halvljuset

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilaga

1991-08-20

De främre strålkastarna på Saab 9000 CS är mycket låga och smälter väl in i den kilformade karossformen. Låga strålkastare ger dåligt ljus med vanliga H4 strålkastarlampor (kombinerade hel- och halvljusglödlampor med två glödtrådar). Nya Saab 9000 CS har därför fyra separata strålkastare, två för helljus och två för halvljus.

De effektiva reflektorerna kombineras med HL-lampor som ger större ljusmängd än H4-lampor. Resultatet är högeffektiva strålkastare med låg ljusöppning.

Genom att Saab 9000 CS har separata strålkastare för respektive hel- och halvljus har varje strålkastartyp kunnat konstrueras utan kompromisser. I strålkastare med dubbla funktioner måste teknikerna prioritera halvljuset som är det mest använda (90 % av körtiden).

När helljuset är tänt lyser även halvljuset. Därvid utnyttjas fördelarna av ett brett halvljus i kombination med ett mycket effektivt fjärrljus med lång räckvidd - ett komplett, symmetriskt helljus.

Datorkonstruerade dimljus

Den främre spoilern har utrymmen för dimljus (standard på vissa modeller och marknader). Dessa är placerade långt isär, vilket förstärker bilens breda utseende. Genom att dimljusen är integrerade i den aerodynamiskt utformade spoilern har deras glasyta fått en ljustekniskt mycket komplicerad form som inte tillåter några optiska element i glaset. Saabs ljustekniker har i stället tagit complex shapetekniken till hjälp vid konstruktionen av de nya dimljusen. Själva reflektorn tar hand om hela ljusfördelningen från dimljusen.

1991-012.jpg

Trots att de nya reflektorerna är lägre ger de bättre ljus än de tidigare strålkastarna