Serieproduktionen Cabriolet startar av Saab 900

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilaga

1986-02-14

1986-14.jpg

Saab 900 Cabriolet, 1986

Saab 900-serien utvidgas nu med ytterligare en modell. Det är Saab 900 Cabriolet, som sätts i serieproduktion vid Saab-Valmets fabrik i Nystad, Finland. Fram till halvårsskiftet kommer ett mindre antal bilar att tillverkas — alla avsedda för den nordamerikanska marknaden. Till hösten i år får övriga marknader leveranser av den nya modellen.

Premiärvisningen av Saab 900 Cabriolet i serieutförande sker vid USAs största bilutställning, som pågår i Chicago 7—16 februari.

— 900-serien har på ett unikt sätt år efter år kunnat vidareutvecklas och anpassas till nya marknadskrav, säger Bengt Ödmann, marknadsdirektör, Saab Personbilsdivisionen.

— Inte bara med nyheter på det tekniska området utan med allt flera karossvarianter, från de ursprungliga 3-och 5-dörrars Combi-Coupé-modellerna.

— 1980 introducerades en 4-dörrars Sedan. 1984 kom Aero-modellen, en avancerad turbomodell med förbättrade aerodynamiska egenskaper samt en 2-dörrars Sedan. Nu är turen kommen till en mycket exklusiv variant — en Cabriolet med mycket hög komfort för 4 personer.

— Alla dessa stora ändringar av ursprungsmodellen har skett utan att den grundläggande formgivningen har förvanskats. Och försäljningen av Saab 900-serien har också stigit oavbrutet sedan den introducerades 1979. Då såldes 41 000 bilar och 1985 hela 88 700 bilar, säger Bengt Ödmann.

Elmanövrerad cabriolet

Saab 900 Cabriolet är baserad på en 2-dörrars Sedanmodell. Karossen har förstärkts i bottenplattan och trösklarna för att öka vridstyvheten. Vindrutan har fått en kraftigare ram, som också lutats mera bakåt.

Cabriolettaket är av tyg och den öppningsbara glasbakrutan är försedd med eldefroster. Taket manövreras på elektrisk och hydraulisk väg. (Konstruktionen är gjord av American Sunroof Company) — ASC). I nedfällt läge ligger cabrioleten i ett särskilt täckt fack fram för bagageutrymmet.

En elegant tredelad spoiler täcker anslutningen mellan cabrioleten och karossen. I mittdelen sitter också det speciella högt placerade extra bromsljus, som numera är lagkrav i USA.

Saab 900 Cabriolet är komplett utrustad med bl a elektriska fönsterhissar på alla sidorutor, centrallås, elbackspeglar, tonade rutor, luftkonditionering, farthållare och lättmetallfälgar med högfartsdäck. Läderklädsel är standard liksom eluppvärmda framstolar. Alla platser är försedda med 3-punkts rullbälten.

Motorn är Saabs 16-ventils 2-liters turbomotor, som i avgasrenat, i USA-utförande ger 160 hk. Växellådan är antingen manuell 5-växlad eller 3-stegs automat.

Den första serien bilar, som nu levereras till Nordamerika, kommer alla att vara lackerade i silvermetallic med antracitfärgad läderklädsel.