Stjärnglans över Trollhättan

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilaga

2007-10-04

2007-11.jpg

Lördagen den 29 september invigdes Park of Fame i Trollhättan. Flera hundra åskådare var på plats i Betty Barks park för att se stadens stoltheter klippa band och hålla tal. Starkast lyste rallystjärnan Erik "Carlsson på taket".

Trots att det var mer än 40 år sedan den nu 78 år gamla Saabföraren flyttade från Trollhättan till London är han fortfarande en levande legend i staden och röstades fram till en förstaplats bland de mest betydande lokala kändisarna.

- Det känns fantastiskt att de valde att rösta på mig, sa en överraskad men glad Erik Carlsson.

Här i Trollhättan kommer folk fram och hälsar och tar i hand, även de som inte känner mig. Det skulle aldrig hända i London.

Den stora dagen till ära stod hans Saab 96 från 1963 parkerad i parken, en kopia av den bil han vann Monte Carlo-rallyt med 1963.

- Den är inte helt lättkörd med all motortrimning, men den har en otroligt fin väghållning, sa Peter Bäckström, ansvarig på Saabs bilmuseum, som fick den stora äran att köra dit bilen.

Erik Carlsson köpte sin första Saab 1942 och har aldrig bytt bilmärke sedan dess, trots att flera andra bilvarumärken många gånger försökt att värva honom.

- Det har varit en otrolig resa att få visa världen vad Saab är och står för, sa han och berättade flera historier om sina äventyr bakom ratten, och på taket, världen runt. På plats för att inviga Park of Fame fanns också artisten och komikern Laila Westersund, fotbollsstjärnan Håkan Mild och Anders Eriksson, Galenskaparna som tackade publiken med den trollhättedialekt som gjorde honom känd i hela Sverige, nämligen "Roy i macken".

2007-12.jpg

Erik Carlsson tillsammans med Håkan Mild, Laila Westersund och Anders Eriksson