Stor efterfrågan på Saab Friction Tester

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilaga

1985-09-20_vr971

Saab Friction Tester, en specialbyggd bil som mäter friktion på bl a landningsbanor, möter just nu en ovanligt stor efterfrågan. I dagarna har Saab-Scania sålt fem Saab Friction Tester till Spanien, en till Japan och en till Italien.

Saab Friction Tester, SFT, är en Saab 900 Turbo som utrustats med ett inbyggt femte hjul och mätutrustning. Med SFT kan man snabbt och noggrant mäta friktionen på landningsbanorna utan att störa flygtrafiken. Informationen kan överföras omedelbart på radio till piloten, som får aktuellt friktionsvärde i samma minut som han landar. Piloten vet då vilka förhållanden som råder och behöver inte överraskas av halka. SFT bidrar därmed till ökad säkerhet vid start och landning.

— Just nu är efterfrågan så stor att vi har svårt att hinna ta hand om alla intresserade kunder, säger Bo Rydbeck, produktchef för SFT vid Saab Personbilsdivisionen.

De senaste kunderna är alltså spanska, japanska och italienska flygplatsmyndigheter. Till Spanien, som sedan tidigare har två SFT, skall levereras ytterligare fem. I Japan skall SFT stationeras på Kushiraflygplatsen på den nordligaste ön, Hokkaido. Och i Rom sätts en SFT in på internationella Fiumcinoflygplatsen. Tidigare i år har SFT levererats till Roskilde i Danmark, Aten i Grekland, Warszawa i Polen och München i Västtyskland. Münchens flygplats har därmed två SFT. Andra lika välrustade flygplatser är Kastrup vid Köpenhamn och Stockholm-Arlanda. Vidare har under året Kanada köpt tre SFT, därav en till Toronto Airport, och Norge en.

Sedan starten 1977 har över 110 SFT sålts till flygplatser över hela världen.

1985-06.jpg

Saab Friction Tester, SFT, är en Saab 900 Turbo som utrustats med femte hjul och mätutrustning. Med den kan man snabbt och noggrant mäta friktionen på landningsbanorna