Teknikens Värld

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

1957-09-01

Se bättre ut

av Bengt-O Allskog

1957-005.jpg

Så kom då äntligen Saab med ske är synd att säga men i alla fall förbättrad på åtskilliga punkter. Det första som sticker i ögonen är att vindrutan blivit hel, och inte som förut delad. Ett bra steg mot bättre sikt. Samtidigt med rutan har vindrutetorkarna justerats och sveper nu över så gott som hela rutan.

Nästa utvändiga ändring är att "trollhättetrollet" fått blinkers i stället för den vanliga "röda tungan". Blinkersen har placerats så långt åt sidan som möjligt på fronten och tjänstgör samtidigt som parkeringsljus.

Invändigt är vagnen sig lik om man undantar att handbromsspaken modell böjts uppåt så att man numera inte behöver böja sig ner för att nå den. Dessutom är fästena för säkerhetsbälten på 58:an standard. Fästena är avsedda för Vattenfalls bälte.

En detalj som inte syns är höjdregleringen av baksätet. Nog så välkommet för de som har barn.

— Vill inte sitta bak. Där ser man ju inget, brukar repliken vara när ungar skall med i bilen. Genom att baksätets sits kan ändras i höjdled kan även den mest småväxta titta framåt genom vindrutan.

De tekniska nyheterna består av stöldskydd i form av kapslad tändspole och inbyggd oljeblandare. Oljeinblandningen skall nu vara 3 procent.

1957-006.jpg

Anordningen för att höja och sänka baksätets bakkant är enkel men praktisk. Med den här anordningen kan det ställas i tre lägen (t. v.).

Vindrutetorkarna sveper nu över en yta som är 43 procent större än på gamla modellen. Så här borde den rentorkade ytan se ut på alla bilar. Föraren slipper sitta på spänn vid dåligt väder. (Nedan)

1957-007.jpg