Till minne av Josef Eklund

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök


Till minne av Josef Eklund.jpg

Till minne av Josef Eklund

Josef Eklund, Grundsund tidigare Trollhättan avled den 15 mars 2015. Han blev 89 år. Närmast sörjande är dottern Annika och sonen Anders med respektive familjer. Josef föddes i Forshem på Kinnekulle där hans far öppnade och drev ett grustag. Redan i tidiga år kom Josef i närkontakt med bilar och motorer, vilket väckte hans intresse för teknik. Detta intresse skulle sedermera prägla hela hans verksamma liv.

Efter studier vid Göteborgs Tekniska Institut tog Josef sin ingenjörsexamen och 1944 anställdes han som konstruktör vid Albin Motor i Kristinehamn. Här träffade han Inga-Maj och de ingick äktenskap 1952 och ett år senare flyttade de till Trollhättan där Saab blev Josefs arbetsplats under resten av sitt yrkesverksamma liv. Hans ansvar var bl.a. utveckling av Saab:s drivaggregat och på Saab veteranernas hemsida har Josef bl.a. dokumenterat detta arbete på ett förtjänstfullt sätt.

Vid sidan av familjen och arbetet var segling och älgjakt hans stora passion och så sent som för två år sedan inköpte Josef sin största segelbåt och han fick ett par fina somrar med den nya båten tillsammans med barn och barnbarn, hans lycka gick inte att ta miste på.

Somrarna tillbringade familjen i fritidshuset vid Nyckelvattnet i närheten av Stigen, och sedermera i Grundsund med närhet till kust och hav. Josef hann också deltaga i två Vasalopp 1981 och 1983.

I sitt sinne var Josef alltid ung. Ett samtal med honom var alltid fyllt av värme, optimism och en nyfikenhet på vad som rörde sig i tillvaron. Josefs hållning präglades av integritet och självständigt tänkande. Han drog sig inte för att säga sin mening – till vem det vara månde. Han var en färgstark person som inte passerade obemärkt i något sammanhang. Vi sörjer en god arbetskamrat och vän. Tack Josef för all inspiration. För kamraterna på SAAB. Olle Granlund