Till minne av Olle Granlund 1936-2022

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Tyvärr måste vi meddela att Saabingenjören Olle Granlund har gått ur tiden. Jämtlänningen Olle anställdes på Saab 1964 och arbetade med 4-taktsmotorer och var en av ”få betrodda” av Rolf Mellde som såg till att Fords V4-motor hamnade i Saab 95, 96 och Sonett.

Hans fortsatta karriär blev inom drivaggregatsavdelningen i Trollhättan och 1986 blev han TD ( ansvarig för Saabs drivaggregat) på Saabs tekniska utveckling.

Olle var initiativtagare och projektledare för ”Saab Turbo in the long run” 1986 då tre st Saab 9000 turbo 16 kördes i toppfart i 10.000 mil på Talladega Speedway i Alabama USA. Ett mycket spektakulärt kvalitetstest av framför allt turbotekniken.

Olles karriär kröntes som projektledare för utvecklingen av Saab 9-5 som lanserades 1997 och producerades ända fram till 2010!

Efter sin pension engagerade sig Olle starkt i Saab Bilmuseum och veteranföreningen vilket hade stor betydelse för museets överlevnad och framtid efter Saab Automobile AB:s konkurs. Intresset, entusiasmen och engagemanget för Saab, tekniken och människorna runt bilen hade han med sig in i det sista. Olle Granlund hade den genuina Saabandan.

Våra tankar går till hans hustru Britt och sönerna Lars och Ola med familjer i denna svåra stund.

Trollhättan 2022-11-11
Peter Bäckström
Saab Car Museum