Till minne av Torsten Åman

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Torsten Åman.png


Torsten Åman 1937-2024

Saabs tidigare kommunikationschef, Torsten Åman, har avlidit efter en kort tids sjukdom vid 86 års ålder.

Torsten, född i Enskede, Sverige, etablerade sig som en framstående rallyco-driver under pseudonymen "Inge Vidare" i början av 1950-talet och guidade många välkända förare.

Han befann sig i co-förarsätet med Erik Carlsson ”på taket” i mitten av 1960-talet, vilket i sin tur ledde till hans tjänst som kommunikationschef på Saab-ANA i Nyköping, en tjänst han innehade fram till sin pensionering 2001.

Torsten var en av dem som verkligen förkroppsligade Saab-andan. Att upprätthålla relationer med journalister och media, i vått och torrt för Saab, var inte ett jobb som kunde göras under normal kontorstid. Torsten kommunicerade det mesta under en mycket dynamisk utvecklingsperiod på Saab: från V4, Saab 99, 900, 9000, General Motors mm. , hela vägen upp till Saab 9-5. Att planera och genomföra "Saabiska" PR-event runt om i världen var en viktig del av hans arbete. Torsten reste ofta med sina kollegor.

Hans djupa kärlek till Saab var omisskännlig. Under sina senare år ursäktade han sig och medgav att han kört Volvo V70 efter att hans gamla Saab 9-5 hade tjänat sitt syfte.... Men den Saab han älskade mest var Sonetten. Han sålde den aldrig. Trots sin längd och ålder vek han sig in och ut ur det med beundransvärd smidighet. Och det var tänkt att användas.

- En Saab borde KÖRAS! Torsten och hans fru Cajsa har kört tiotusentals mil i den vid besök på olika Saabträffar i hela Europa genom åren. Hans omsorg och goda relationer med Saab-entusiaster och deras klubbverksamhet var en mycket viktig del av Torstens liv. Han övade på det han predikade. En äkta Saab ambassadör.

Vi, hans kollegor på Saabs kommunikationsavdelning, minns honom som en oerhört kunnig och lojal kollega att luta sig mot i alla lägen. Med glimten i ögat. Genuint intresserad. Observerar och analyserar skarpt bilindustrin. Vilket han var och gjorde ända till slutet.

Tack för allt du gjort för Saab.

Torsten is survived by his wife Cajsa and daughters Ingela and Malin, along with their families.

Peter Bäckström

Saab bilmuseum