Våra pionjärer Pionjär IX Henry Augustsson

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilaga

1977-11-25

Pionja14.jpg

Henry Augustsson, som var med om att montera upp de första jiggarna i fabriken

Henry Augustsson hör till de tidiga pionjärerna. Han anställdes redan den 4 juli 1938 och arbetar i reaverkstaden. Kommer ursprungligen från norra Bohuslän och han har liksom flera av pionjärkollegerna genomgått Verkstadsskolan i Uddevalla. Så här svarar Henry på våra frågor:

— Vad var ditt första jobb här på Saab?

— Det var att lossa material på järnvägsstationen och det var jiggar som vi skulle bygga B3:or i när de väl blev uppmonterade. I fabriken fanns det inte ens en arbetsbänk vid den tidpunkten. Men när väl tillverkningen kom igång fick jag börja bygga roder.

— Hur var det första året på företaget?

— Vad jag minns bäst var att det var dåligt betalt. Begynnelselönen låg på 75 öre i timmen. Men å andra sidan var man ju inte van vid några stora förtjänster när man kom från arbetslöshetens Bohuslän.

— Hur upplevde du övergången från flygplanstillverkning till biltillverkning?

— Det har jag aldrig varit med om, så det kan jag inte svara på. Jag gick direkt över till reaverkstaden redan 1948 och där är jag kvar.

— Vilken period under de här åren anser du har varit den bästa?

- Kamratmässigt var det utan tvekan flygplanstiden, förtjänstmässigt de sista tio åren.

— Vilken händelse inom företaget tycker du har varit störst och viktigast?

— Ingen speciell period. För oss som jobbade med flygplan var varje modellskifte en stor händelse, så det blir ju i så fall flera perioder. Tråkigt förresten att dom flyttade den tillverkningen härifrån.

— Vad har bidragit till att du stannat kvar på Saab i snart 40 år?

— Här har varit relativt bra och jag har alltid trivts här — det är hela orsaken.

— Hur ser du på utvecklingen under de många åren?

— Den har varit enorm och kommer nog att fortsätta så snart tiderna blir bättre och det kan väl inte dröja så värst länge.

— Hur ser du på företagets framtid?

— Jag tror att vi har goda utsikter att komma igen, även om det ser en aning dystert ut just nu. Vi har ju duktiga tekniker som brukar hitta på saker och ting när omgivningen minst anar det. Och har företaget gått med vinst i snart 40 år, så borde det väl finnas ekonomiska möjligheter att klara av en svacka på ett par år.