Våra pionjärer Pionjär VIII Åke Mattsson

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilaga

1977-11-11

Pionja13.jpg

Åke Mattsson, kontrollförman som aldrig jobbat med bilen men desto mera med flygplan och rea

Den 1 augusti 1938 kom Åke Mattsson till Saab. Som så många andra av våra pionjärer hade han genomgått Uddevalla Verkstadsskola och behövde ett jobb. Det blev Saab. Idag är han förman i reakontrollen och han svarar så här på våra frågor:

— Vad var ditt första jobb på Saab?

— Det blev att borra, nita och fila, med andra ord skolningsarbete. Men det första "riktiga" jobbet blev att bygga skevroder till B3:an.

— Hur var det första året på företaget?

— Intressant och framför allt lärorikt. Vi var ju nybörjare allesamman och man var jätteglad att över huvud taget ha fått ett jobb. Bohuslän var hårt arbetslöshetdrabbat vid den tidpunkten. Min lön det första året var 36 kronor i veckan och det gick faktiskt att klara sig på den inkomsten, även om det kan låta underligt 1977.

— Hur upplevde du övergången från flygplan till biltillverkning?

— Någon övergång blev inte aktuell för mig. Jag gick direkt från flygplan till reaverkstaden 1948, så jag har aldrig jobbat med bilen — men jag kör givetvis Saab.

— Vilken period under de här åren anser du har varit den bästa?

— Även om förtjänsten var låg i början, så var ändå de fem första åren de bästa jag varit med om här. Vi var som en familj, där alla hjälptes åt med problemen. Det skapade en verkligt fin samhörighetskänsla.

— Vilken händelse inom företaget tycker du varit störst och viktigast?

— Det var när tillverkningen av vingar till 32:an kom hit från Linköping. Då hade vi haft ett uppehåll i flygplansjobbet och man tyckte att det var skönt att återigen få börja arbeta med det man kände för och verkligen kunde. Tyvärr blev ju glädjen kortvarig.

— Vad har bidragit till att du stannat kvar på Saab i snart 40 år? — En bidragande orsak har väl varit att man aldrig har behövt oroa sig för framtiden här. Det har varit en säker arbetsplats utan avskedanden och andra obehagligheter. Så jag har trivts bra här, både med Saab och med mina arbetskamrater.

— Hur ser du på utvecklingen under de många åren?

— När man varit med från början och genom åren sett hur företaget gradvis vuxit fram till vad det är idag, så är det rent ut sagt fantastiskt. Det är en utveckling som man inte ens kunde drömma om när man en gång tog anställning här.

— Hur ser du på företagets framtid?

— Det är svårt att sia om. Man hör ju dagligen om hur det ena företaget efter det andra råkar i svårigheter, så visst ser det dystert ut just nu. Det är val bara att hoppas på att den ekonomiska kris landet är inne i skall klaras av så att det går att sälja bilar igen och att det ordnar upp sig på flygsidan med B3 LA.