Veteran från Gunnar Ljungströms tid - Arne Holmström

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bilaga

1996-01-11

Arne Holmström började på Saab 1957. Han hade precis gjort lumpen och sökte efter ett jobb inom bilbranschen. Efter tre månader blev han trött på att vänta och ringde upp Gunnar Ljungström, Saabs dåvarande teknikchef, personligen och frågade efter jobb. Veckan därpå fick Arne börja på mallkontoret, där Gunnar Ljungström placerade alla nyanställda. Där fick de lära upp sig i minst ett och ett halvt år innan de fick börja som konstruktörer.

- Man ska veta vad man gör innan man får börja som konstruktör, sa Gunnar Ljungström till Arne när han klagade på sitt jobb på mallkontoret.

Idag jobbar Arne på Chassi och det har han gjort sedan 1959, sammanlagt har han jobbat på Saab i 40 år. - Jag tycker om mitt jobb och eftersom jag har fördelen att jobba med framtidsprojekt så blir det aldrig långtråkigt. Förutsättningarna för varje bil är alltid olika och det kommer alltid nya idéer och tekniker, berättar Arne glatt.

En annan andledning till att han trivs så bra är sammanhållningen inom gruppen.

- Inom Chassi har det aldrig förekommit någon mobbning, säger Arne.

Han tror att det är det brinnande bilintresset som förenar dem. Själv plockade Arne redan som barn sönder sina leksaksbilar för att se hur de såg ut inuti. Allt eftersom växte bilintresset. När han gick i skolan läste han mycket om bilar och ingen blev förvånad när han fortsatte att studera på Automobil- och flyglinjen på GTI i Göteborg.

Ville bli designer

Två gånger under sin tid på Saab har Arne velat byta avdelning till Design, men det har inte hans chef tillåtit eftersom han behövs på Chassi. - Det är ju roligt att veta att man är uppskattad på sin avdelning efter så många år, säger Arne.

Formgivning är något som ligger i Arnes släkt. Själv har han i flera år hållit kvällskurser i keramik, men det fick han sluta med när de började jobba på 9000 för det tog alldeles för mycket tid. Ett annat intresse som Arne har är veteranbilar. Han har två stycken som han brukar meka och köra omkring i om somrarna. 1 vanliga fall kör han den gamla Saab 900. Den sista riktiga Saaben enligt honom själv.

- Den gamla Saab 900 är den sista bilen som är en ren Saabkonstruktion. De efterkommande modellerna har Saab producerat ihop med andra bilföretag.

Många års erfarenhet

Jobbet sitter efter många års erfarenhet i ryggmärgen. För att vara konstruktör måste man vara lite klurig och hela tiden kunna se flera lösningar.

-Det är hela tiden en balansgång, ibland får man arbeta som en sköldpadda och gå långsamt, långsamt framåt för att i nästa stund rusa som en kanin. Det är något man lär sig med åren, säger Arne.

Ibland kan någon av de nya konstruktörerna komma och fråga Arne hur de har löst ett problem på tidigare modeller och det tycker han känns roligt. För Arne har varit med på många modeller sedan han började 1957 med Saab -93 F.

Det bästa minnet han har är när de byggde EV-l:an. Arne ingick i en liten grupp på 15 personer och alla fick hjälpa alla där det behövdes. Under sex månader arbetade de fram den från scratch till en färdig bil. Arne jobbade på den tiden väldigt nära Björn Enwall pa Design.

- Björn är verkligen en profil för Saab. Han är en rolig prick som inte är rädd för att sätta sig upp mot folk. Jag tycker det är tråkigt att han inte jobbar kvar här längre, säger Arne.

Och det är inte många som jobbar kvar sedan Gunnar Ljungströms tid längre. Idag är det bara Arne Holmström och ett tiotal andra som följt Saab nästan från starten och fortfarande jobbar kvar.

FRIDA KARLSSON