Skillnad mellan versioner av "1962 Vips1 Monte Carlo"

Från SAAB-veteranförening Trollhättan
Hoppa till navigering Hoppa till sök
(Skapade sidan med '1962 Vips1 Monte Carlo<p> Category: Milstolpar_1962')
 
Rad 1: Rad 1:
 
1962 Vips1 Monte Carlo<p>
 
1962 Vips1 Monte Carlo<p>
 +
 +
 +
Eric Carlssons Monte Carlo-seger har väckt uppmärksamhet världen över
 +
 +
 +
Erik Carlssons sensationella seger i årets Monte Carlo Rallye — samtidigt årets första EM-tävling — i januari har väckt oerhörd uppmärksamhet inte bara i Sverige utan världen över. Segern behandlades i TV-program i England, Frankrike, Argentina och USA. Erik fick tillbringa över sju timmar i intervjuer med radio- och TV-folk. Ett hundratal journalister fick egen pressmottagning. En av Frankrikes största tidningar skrev bl. a., att svenskarnas insats var underbar och att de hedrat sitt land.
 +
 +
I pressen frågade man sig i många artiklar vad denna bil har, som andra saknar, efter Erik Carlssons två senaste stora segrar i England och Frankrike.
 +
 +
Det var på den första gemensamma fartsträckan efter Chambery i franska alperna som Erik lade grunden till segern. Han skaffade sig där ett försprång på hela fyra minuter över svåraste konkurrenten, tysken Eugen Böhringer, Mercedes. Det var is och snöföre och Saabens förmåga att ta sig fram i svårt väglag utnyttjades suveränt av Erik Carlsson.
 +
 +
— Vi gjorde fem omkörningar på den sträckan, berättade Erik. Den sista "Mercan” hade svårt att komma ur vägen, men slutligen kom vi förbi.
 +
 +
På de fortsatta fyra fartsträckorna mötte vagnarna varken is eller snö. Trots detta lyckades Erik hålla undan för de betydligt snabbare sportvagnarna. De fyra minuterna före Böhringer smälte dock under vägen ihop till 43 sekunder. Det avgörande fartprovet sista tävlingsdagen på den 12,5 km långa GP-banan i Monaco blev därför en rafflande sekundjakt.
 +
 +
Först i starten
 +
I varje heat startade 12 vagnar. Carlsson och Böhringer startade i första heatet.
 +
 +
— Jag lyckades kasta mig först, sade Erik. Strax före en S-kurva under en järnvägsviadukt såg jag Mercan omkring en meter bakom mig. Jag stod på för fullt genom kurvan och när jag nästa gång såg i backspegeln var tysken 300 m bakom.
 +
 +
På nästa varv gick dock Böhringer förbi. Nu gällde det att köra efter klockan och hålla tidsförsprånget under kontroll. Erik kunde också hålla sig tätt efter Böhringer resten av loppet och hans seger var aldrig hotad.
 +
 +
I alla motortidningar betecknades Erik Carlssons seger som sensationell och den franska pressen lyfte på hatten för en mycket stark prestation av den svenske föraren i den svenska bilen.
 +
 +
"Den gigantiske svensken tar hem rallyt”, skrev Paris-Jours och i Aurore hette det: "Seger för svensk bil och svenska förare”. Den stora sporttidningen L‘Equipe skrev: "Största segern för Carlsson och Saab".<p>
 +
 +
[[File: 1962_V6_MC.jpg]]<p>
 +
<i> Erik Carlsson (t. v.) och hans navigatör Gunnar Häggbom med en del av priserna pä segerbilens motorhuv. Förutom priserna fick segrarna frän prinsessan Grace en personlig gåva — var sin cigarrettändare i guld.</i><p>
 +
<gallery widths=256px heights=192px perrow=3>
 +
File: 1962_V7_MC.jpg|<i>På första specialsträckan i franska alperna mötte snö och is. Det var i detta svåra väglag Erik Carlsson grundlade segern</i>
 +
File: 1962_V8_MC.jpg<i>|De första varven i det avslutande hastighetsprovet i Monte Carlo höll Erik undan för argaste konkurrenten, tysken Böhringer. I en S-kurva drog han t. o. m. ifrån Mercedesen.</i>
 +
 +
 +
 +
</gallery>
  
  

Versionen från 27 mars 2022 kl. 14.56

1962 Vips1 Monte Carlo

Eric Carlssons Monte Carlo-seger har väckt uppmärksamhet världen över Erik Carlssons sensationella seger i årets Monte Carlo Rallye — samtidigt årets första EM-tävling — i januari har väckt oerhörd uppmärksamhet inte bara i Sverige utan världen över. Segern behandlades i TV-program i England, Frankrike, Argentina och USA. Erik fick tillbringa över sju timmar i intervjuer med radio- och TV-folk. Ett hundratal journalister fick egen pressmottagning. En av Frankrikes största tidningar skrev bl. a., att svenskarnas insats var underbar och att de hedrat sitt land. I pressen frågade man sig i många artiklar vad denna bil har, som andra saknar, efter Erik Carlssons två senaste stora segrar i England och Frankrike. Det var på den första gemensamma fartsträckan efter Chambery i franska alperna som Erik lade grunden till segern. Han skaffade sig där ett försprång på hela fyra minuter över svåraste konkurrenten, tysken Eugen Böhringer, Mercedes. Det var is och snöföre och Saabens förmåga att ta sig fram i svårt väglag utnyttjades suveränt av Erik Carlsson. — Vi gjorde fem omkörningar på den sträckan, berättade Erik. Den sista "Mercan” hade svårt att komma ur vägen, men slutligen kom vi förbi. På de fortsatta fyra fartsträckorna mötte vagnarna varken is eller snö. Trots detta lyckades Erik hålla undan för de betydligt snabbare sportvagnarna. De fyra minuterna före Böhringer smälte dock under vägen ihop till 43 sekunder. Det avgörande fartprovet sista tävlingsdagen på den 12,5 km långa GP-banan i Monaco blev därför en rafflande sekundjakt. Först i starten I varje heat startade 12 vagnar. Carlsson och Böhringer startade i första heatet. — Jag lyckades kasta mig först, sade Erik. Strax före en S-kurva under en järnvägsviadukt såg jag Mercan omkring en meter bakom mig. Jag stod på för fullt genom kurvan och när jag nästa gång såg i backspegeln var tysken 300 m bakom. På nästa varv gick dock Böhringer förbi. Nu gällde det att köra efter klockan och hålla tidsförsprånget under kontroll. Erik kunde också hålla sig tätt efter Böhringer resten av loppet och hans seger var aldrig hotad. I alla motortidningar betecknades Erik Carlssons seger som sensationell och den franska pressen lyfte på hatten för en mycket stark prestation av den svenske föraren i den svenska bilen. "Den gigantiske svensken tar hem rallyt”, skrev Paris-Jours och i Aurore hette det: "Seger för svensk bil och svenska förare”. Den stora sporttidningen L‘Equipe skrev: "Största segern för Carlsson och Saab".

1962 V6 MC.jpg

Erik Carlsson (t. v.) och hans navigatör Gunnar Häggbom med en del av priserna pä segerbilens motorhuv. Förutom priserna fick segrarna frän prinsessan Grace en personlig gåva — var sin cigarrettändare i guld.